Sopron a Fideszhez is hűséges

2 Sze

Békejobbot és segítő balt nyújtana a polgároknak, valamint a politikai ellenfeleknek is Walter Dezső független polgármesterjelölt, akit a baloldali erők és civil szervezetek támogatnak Sopronban. Walter 2002-től 2006-ig már irányította a várost, utána még kétszer indult, ám Sopron jelenlegi vezetője, Fodor Tamás mindkét alkalommal legyőzte.

A mostani önkormányzati testületbe tizenkét fideszes, négy szocialista, egy jobbikos és egy LMP-s képviselő került be. A Fidesz népszerűségét jól mutatja, hogy az áprilisi országgyűlési választást fölényesen nyerte a jelöltje, több mint kétszer annyian szavaztak rá, mint a baloldal közös indulójára. A „hűség városa” egyúttal a Fidesz egyik leghűségesebb városa is. Már a rendszerváltást követő első szabad parlamenti választáson az akkor országszerte igen népszerű és semmiképpen sem pártja vonalasaihoz tartozó – azóta a jobboldalra átigazolt – Pozsgay Imrét is le tudta győzni a helybeli fideszes Szájer József.

Azóta persze voltak szocialista és civil politikai sikerek is a soproni választáson, ám a város Orbán Viktor pártjának fontos bázisa maradt. Walter Dezső egyébként mindig függetlenként mérette meg magát a helyi közéletben, igaz, a baloldal és a liberálisok támogatásával jelent meg a politika színpadán. Az idén a helyhatósági választáson az MSZP, a DK és az Együtt–PM mellett civilek is felsorakoztak mögé. Az LMP nem kötött szövetséget más pártokkal, valamennyi körzetben saját jelöltje lesz.

Polgármesterjelöltet viszont nem állít, azt javasolja szavazóiknak, hogy független jelöltet válasszanak. Ez gyakorlatilag Walter támogatását jelenti. Walter Dezső úgy számol, hogy a vesztes választásokon az ő sikeréhez ezer-ezerötszáz pluszszavazatra lett volna szükség. Miért reménykedik abban, hogy az idén ennyivel többen voksolnak rá, mint az elmúlt két ciklusban? – kérdeztük tőle. A jelölt szerint a jobboldalon is sokan kiábrándultak a Fideszből, látják, hogy a helyi érdekek helyett a városokban is az országos Fidesz-politikát hajtják végre.

Az önkormányzatoknak nincs önálló akaratuk, de lassan már vagyonuk sem lesz. Sopronban is államosították például a kórházat, melynek értékét Walter 25 milliárd forintban határozza meg, de elvitték a szanatóriumokat is. Súlyos gondnak nevezte, hogy egyre többen járnak át Ausztriába dolgozni. „Nagykoalíciót is elképzelhetőnek tartok a városban” – közli Walter Dezső. Az ellenzék számítása szerint számukra igen jó esetben nagyjából ugyanannyi képviselőt tudnak bevinni a közgyűlésbe, mint a kormánypárt.

Ha a várost fejleszteni akarják, az alapvető kérdésekben egyetértésre lesz szükség, ha sokfelé húznak, akkor egy helyben maradnak. A nagykoalíció viszont mintát adhatna az ország több városának is arra, hogy miként lehet oldani a feszültségeket úgy, hogy közben saját politikai arculatát egyik párt sem veszíti el – mondja Walter. A nagykoalíció ötletét felvetettük Fodor Tamás jelenlegi polgármesternek, a Fidesz helyi elnökének, aki erre azt válaszolta: „2006-ban Walter Dezsőtől nehéz örökséget kaptunk, amit sikerült rendbe tennünk. Azóta két alkalommal abszolút többséget értünk el az előző választásokon, reméljük, most is így lesz, és töretlenül folytatódhat a város fejlődése.”

A baloldal Sopronban megegyezett a képviselői helyek elosztásában is. Az MSZP hét, a DK kettő, az Együtt–PM három körzetben indít jelöltet. Kránitz László, az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei listájának vezetője azt mondta, az erős Magyarországhoz erős önkormányzatokra van szükség, nem pedig gazdag kormánypártra. Kránitz a megyei listás jelöltek bemutatásán azt hangsúlyozta, hogy a helyi önkormányzatok összetétele azért is lényeges, mert ezek a testületek hatásos fékek lehetnek a kormányzati hatalommal szemben.

Forrás: http://nol.hu/belfold/a-varos-a-fideszhez-is-huseges-1483183

2 thoughts on “Sopron a Fideszhez is hűséges

 1. Tisztelt Dezső bácsi!

  Nagyon sokan olvassuk az Ön oldalát, itt, és Facebookon is.
  Sokan nem mernek írni, mert félnek, ahogyan Like-olni sem.
  A politikai más véleményt inkább mindenki kerüli, nehogy baj legyen.

  Ennek ellenére több ezren a városban reméljük, hogy Ön nyeri meg a választást, és ez a félelem a múlté lesz majd.

  Sok sikert Polgármester Úr, mert Ön a mi Polgármesterünk még most is!

Comments are closed.